کد خبر: ۴۳۶۱۱۱
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۷
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۳۸۸

پشت پرده نیت‌ عمان برای میزبانی مذاکرات | ناظران: بزرگترین برنده این نشست مسقط بود

یک منبع عمانی درباره مذاکرات روز شنبه ایران و آمریکا، به روزنامه العرب گفت که مذاکرات ایران و آمریکا بر تنش زدایی در منطقه، تبادل زندانیان و دستیابی به توافقات محدود برای کاهش تحریم‌ها علیه ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور متمرکز است.

یک منبع عمانی درباره مذاکرات روز شنبه ایران و آمریکا، به روزنامه العرب گفت که مذاکرات ایران و آمریکا بر تنش زدایی در منطقه، تبادل زندانیان و دستیابی به توافقات محدود برای کاهش تحریم‌ها علیه ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور متمرکز است.
روزنامه العرب چاپ لندن با اشاره به نشست روز شنبه هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در عمان، به ابهامات پیرامون این گفت‌و‌گو‌ها اشاره کرده و می‌نویسد: هیأت ایرانی که برای دیدار با آمریکایی‌ها به عمان رفته بود، به‌طور واضح به نتیجه‌ اطمینان‌بخشی از این دیدار دست نیافت؛ دیداری که به نظر می‌رسد هدف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از آن، آزمودن نیات ایران بوده است.
العرب در ادامه می‌نویسد: هرچند دو طرف توافق داشتند که دیدار «سازنده» بوده است، اما به همین کلمه اکتفا کردند بی‌آن‌که جزئیاتی دربارهٔ پیشرفت مذاکرات یا امتیاز‌های داده‌شده ارائه دهند.
این دیدار به‌صورت جداگانه و غیر مستقیم برگزار شد و هرکدام از هیئت‌ها در یک اتاق جداگانه حضور داشتند و بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، مسئولیت هماهنگی و انتقال ایده‌ها و پیشنهاد‌های ارائه‌شده از سوی دو طرف را بر عهده داشت.
این روزنامه به تحلیل اظهارات دو هیئت پس از پایان مذاکرات پرداخته و می‌نویسد: در حالی که ایرانی‌ها اشتیاق خود را برای این دیدار و تمایل‌شان به آغاز مذاکرات نشان دادند ــ چیزی که در اظهارات وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، بازتاب یافت ــ آمریکایی‌ها تنها به خوش‌بینی مشروط بسنده کردند و تلویحاً هشدار دادند که اگر خواسته‌هایشان محقق نشود، ممکن است به سمت تشدید تنش بروند. 
آمریکایی‌ها تأکید کردند که مایل‌اند «در سریع‌ترین زمان ممکن» به توافق برسند و نمی‌خواهند «مذاکراتی بی‌ثمر، بحث‌هایی صرفاً برای بحث، اتلاف وقت، و گفت‌و‌گو‌هایی بی‌پایان» داشته باشند؛ چنان‌که به نقل از عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، این موضع نمایندگان آمریکا مطرح شده است.

ناظران می‌گویند که این نشست علیرغم عدم قطعیت پیرامون نتیجه آن، گام مهمی در جهت تنش زدایی به ویژه از سوی آمریکایی‌ها است. اما بزرگترین برنده، سلطان نشین عمان است که موفق به تشکیل جلسه‌ای تاریخی شد که از وقوع جنگ جدیدی در منطقه جلوگیری می‌کند و بار دیگر اعتبار خود را به عنوان یک جانب بی طرف تایید کرد.
بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان تاکید کرد که این دیدار در فضایی دوستانه انجام شد که به نزدیک شدن دیدگاه‌ها به یکدیگر کمک کرد و در نتیجه شانس دستیابی به صلح، امنیت و ثبات در سطح منطقه و بین المللی را افزایش داد. وی افزود: "سلطنت عمان به تلاش‌های خود برای حمایت از گفت‌و‌گو و تفاهم و کمک به ایجاد شرایط مطلوب برای دستیابی به نتایج سازنده و پایدار ادامه خواهد داد.

یک منبع عمانی در این باره به العرب گفت که مذاکرات ایران و آمریکا بر تنش زدایی در منطقه، تبادل زندانیان و دستیابی به توافقات محدود برای کاهش تحریم‌ها علیه ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور متمرکز است.
سلطنت نشین عمان با پیشنهاد حمایت از گفتگوی ایران و آمریکا، به ایرانیان راه برون رفتی ارائه کرد و به آنها اجازه داد تا با استفاده از اعتبار مسقط در دولت‌های آمریکا، وضعیت تنش شدید بین خود و واشنگتن را بشکنند.

 
 
تهران با احتیاط با این مذاکرات برخورد می‌کند و نسبت به امکان دستیابی به توافق تردید دارد؛ همچنین نسبت به ترامپ نیز بدبین است. ترامپ بار‌ها ایران را در صورت عدم توقف برنامه غنی سازی اورانیوم، تهدید به بمباران کرده.